Novosti, Recepti

RECEPTI ZA OKU I NEPCU UGODNE BOŽIĆNE KOLAČIĆE

Evo nekoliko ideja za božićne kolačiće iz kreativne kuhinje Anamarije, blogerice Mrvice sa stola @mrvicesastola, koji će oduševiti sve koji ih probaju.

 

Husarski kolačići

 

Sastojci:

 

500g brašna (pola oštro, pola glatko)

250g maslaca

150g lješnjaka (možete ih zamijeniti orasima ili bademima)

150g šećera

1 vanilin šećer

3 žumanjka

naribana korica limuna

prstohvat soli

 

Dodatno: aDORAble pekmez  (okus po želji)

 

Priprema:

Lješnjake tostirajte, odstranite kožicu i sitno sameljite.

Od brašna, usitnjenih lješnjaka, obje vrste šećera, umućenih žumanjaka, naribane limunove korice, prstohvata soli i na listiće narezanog maslaca umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1.5-2 sata.

Hladno tijesto podijelite na dva jednaka dijela (dok radite kuglice od jednog dijela drugi stavite u hladnjak), rukama otkidajte komadiće tijesta i oblikujte kuglice veličine oraha. Dobivene kuglice stavljate na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U svakoj kuglici drškom kuhače utisnite udubljenje. Pecite ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta.

Pekmez zagrijte na laganoj vatri ili na pari, ulijte ga u vrećicu kojoj odrežite jedan kraj i toplim pekmezom nadjenite pečene husarske kolačiće.

 

LINZERI

 

Recept:

 

500g brašna

250g maslaca

3 žlice kiselog vrhnja

2 žumanjka

3 zlice šećera

naribana limunova korica

 

Dodatno:

aDORAble pekmez po izboru i šećer u prahu

 

Mikserom miksajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu, promiksajte kako bi se sastojci sjedinili.

Na kraju dodajte brašno i umijesite glatko tijesto (tijesto nije potrebno odmarati, odmah je podatno za rad).

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa modlicama vadite oblike po želji.

Dobivene oblike stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 13-15 minuta.

Ohlađene kekse spojite pekmezom i uvaljajte u šećer u prahu.

 

ČOKOLADNE PUSLICE

 

Sastojci:

150g brašna

100g maslaca

100g mljevenih oraha

100g šećera

1 jaje

150g čokolade

naribana korica naranče

1 žličica ekstrakta vanilije

 

Dodatno: pekmez (Anamarijin odabir je aDORAble pekmez od mandarine), tamna čokolada

 

Postupak:

Čokoladnu naribajte na sitno.

Brašno prosijte, dodajte mu omekšali maslac, mljevene orahe, šećer, umućeno jaje, naribanu čokoladu, koricu naranče i ekstrakt vanilije pa umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.

Od hladnog tijesta rukama otkidajte komadiće, rukama oblikujte kuglice i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8-10 minuta.

Ohlađene čokoladne kuglice spojite s pekmezom, ostavite ih na kratko da se međusobno zalijepe pa umočite u otopljenu tamnu čokoladu.