Novosti, Recepti

Brzi kolac s limunom i makom

BRZI KOLAČ OD LIMUNA I MAKA

Sastojci za tijesto:

4 jaja (medium)

125 g šećera

1 vanilin šećer

80 ml hladno prešanog suncokretovog ulja

80 ml jogurta

Sok i korica jednog (nešpricanog) limuna

220 g bijelog pirovog brašna

6g praška za pecivo

30 g maka u zrnu

Prstohvat Adorable aromatizirane soli s madarinom i listom smokve

Sastojci za limun glazuru:

80 g šećera u prahu

1,5 velika žlica soka od limuna

Postupak:

Cijela jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom . Ulje i jogurt dodajte u tankom mlazu cijelo vrijeme miksajući na najmanjoj brzini. Zatim dodajte koricu limuna i limunov sok (cca 70 ml). Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i mak te povežite miksajući sve u glatku smjesu. Duguljasti kalup za kruh namastite (ulje, maslac) i pobrašnite (a možete koristiti i papir za pečenje koji ste prethodno smočili kako biste ga lakše formirali po kalupu). Smjesu istresite u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 30 minuta.

Kolač ostavite da se prohladi u kalupu 10 ak minuta pa ga pažljivo iz kalupa stavite na žicu za hlađenje.

Za limun glazuru pomiješajte šećer u prahu sa sokom od limuna (osobno sam za gušću smjesu). Kolač prelijte glazurom i ostavite na sobnoj temperaturi 30ak minuta.

Predlažemo da kolač servirate uz kriške limuna, ako imate koji jestivi cvijet (npr mačuhica) te omiljeni okus/okuse pekmeza (za nas je to uvijek težak zadatak – koji pekmez odabrati 😊).

Dobar tek!